Kohberg
Spørgsmål og svar

Find svar på vores oftest stillede spørgsmål

Vi håber, du finder svar på det, du leder efter.
Hvis ikke, er du velkommen til at skrive eller ringe til os - vores kontaktoplysninger finder du her.


Der findes 14 forskellige allergifremkaldende ingredienser, der er fastsat i EU-lovgivning. Hvis et produkt indeholder en eller flere af de nævnte allergener, skal de fremgå af ingredienslisten. Følgende ingredienser (eller produkter fremstillet af nævnte ingredienser) skal altid deklareres.

- Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt mm.
- Krebsdyr, dvs. rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber
- Bløddyr, dvs. musligner, østers, blæksprutter og snegle
- Æg
- Fisk
- Jordnødder
- Soja
- Mælk, herunder laktose
- Nødder, dvs. mandel, hasselnød, valnød, cashewnød (akajon), pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød
- Lupin
- Selleri
- Sennep
- Sesamfrø
- Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kg fødevare eller 10 mg. pr. liter drikkevare

Spor af allergener 
Selvom et allergen ikke indgår i en ingrediensliste, kan der forekomme spor heraf. Så vidt muligt rengør vi for at undgå overførsel af en råvare til andre produkter på samme bagelinie/pakkelinie. Men der kan stadig forekomme spor af enkelte ingredienser. Det drejer sig især om sesamfrø.

Hvis der er risiko for kontaminering (smitte af andre råvarer) vil dette altid fremgår af varedeklarationen med sætningen ”Kan indeholde spor af …”

Hvis du ønsker en opdateret liste over allergener i Kohbergs produkter, så kontakt os via formularen nedenfor.

Hvis du er intolerant overfor hvede, tåler du ikke produkter med hvedemel i. Derfor kan vi ikke anbefale hvedebrødsprodukter fra Kohberg.

Rugbrød
Der er hvedemel i stort set alle rugbrød fra Kohberg. Dette vil altid fremgå af deklarationen på bagsiden af pakken.

Der findes dog enkelte varianter, der er bagt uden tilsat hvedemel. Men idet de bages i et bageri, hvor der er hvedemel i alle øvrige produkter, kan vi ikke garantere, at disse produkter er 100% fri for hvede.

Kohberg-rugbrød bagt uden hvedemel
Pt. findes der følgende rugbrød i vores sortiment, der er bagt uden tilsat hvedemel, men med forbehold for at der kan forekomme spor heraf. Vores produkter bliver løbende opdateret, og deklarationer kan ændres.

  • Nyt Nordisk med solsikke og hørfrø
  • Urtekram fuldkornsrugbrød m solsikke
  • Urtekram rustik kernerugbrød

 

Alle brød fra Kohberg indeholder gluten og kan derfor ikke anbefales til glutenallergikere.

Det sikreste alternativ for glutenallergikere er at søge råd og vejledning ved eksempelvis Dansk Cøliaki Forening.

Der skelnes generelt mellem, om du er mælkeallergiker (hvis du ikke kan tåle proteinerne i mælk) eller laktoseintolerant (hvis du overfølsom for mælkesukker).

I listen over allergener betragtes mælk/laktose som ét allergen, derfor er de her samlet under fælles overskrift. Hvis du ønsker en opdateret liste over allergener i Kohbergs produkter, så kontakt os via formularen nedenfor.
 
De fleste produkter fra Kohberg er fri for mælk og laktose. Hvis et produkt indeholder mælk eller laktose, vil dette altid fremgå af varedeklarationen på bagsiden af emballagen.

Surdej indeholder som hovedregel ikke mælk/laktose. Skulle det alligevel være tilfældet, vil dette fremgå af deklarationen.

Har du diabetes, er det bedst at vælge brød med højt indhold af kostfibre og et lavt indhold af fedt.

Rugbrød er ofte et rigtig godt valg, men der findes i dag også mange gode boller og lign. bagt på basis af fuldkornsmel.

Følg anbefalingerne fra Diabatesforeningen (pr. 100g):
- Rugbrød med højst 5 g sukkerarter, 7 g fedt og mindst 8 g kostfibre
- Grovbrød med højst 5 g sukkerarter, 7 g fedt og mindst 5 g kostfibre 
 
Hvis du ønsker en opdateret liste over næringsindhold i Kohbergs produkter, så kontakt os via formularen nedenfor.

Hos Kohberg anvender vi kun fedtstoffer af vegetabilsk oprindelse, dvs. fedtstof, der stammer fra plantedele.

Fedt og olie i brødet er altid vegetabilsk fedt, eksempelvis rapsolie.
Emulgatorer, herunder E 471 og E 472e er i Kohbergs produkter altid baseret på vegetabilsk fedtstof.

Fedtstof i forme og på klinger er vegetabilsk og fødevaregodkendt.

Frisk brød holder sig længere og bedre, hvis du opbevarer det korrekt. Vi anbefaler, at du opbevarer det tørt ved stuetemperatur (ca. 20° C) og i en tætlukket plasticpose.

Vi anbefaler også, at du kun tager det brød ud af posen, der umiddelbart skal bruges, og ikke berører det resterende brød. Og så skal brød ikke opbevares sammen med frugt og grønt.

Køl
Brød opbevaret på køl (ca. 5° C) bliver hurtigere tørt, om end det samtidig forlænger holdbarheden. Om sommeren, når temperaturen og luftfugtigheden er høj, kan det være en fordel at opbevare brød på køl for at undgå mugdannelse.

Frost
Brød egner sig til nedfrysning i op til ca. 3 måneder. Vi anbefaler, at du pakker det om i en fryseegnet emballage. Frossent brød optøer du bedst ved stuetemperatur.

Beskyttende atmosfære
Fast food-produkter, som hamburgerboller og pølsebrød, er pakket i beskyttende atmosfære, hvor en del af ilten erstattes af CO2. Dette forlænger holdbarheden. Når emballagen brydes, forkortes holdbarheden.

Hvad er et bagerienzym og hvorfor tilsættes de brødet?
Enzymer er naturlige proteiner, som enten klistrer molekyler sammen eller klipper dem i stykker. De kan produceres ved alm. fermentering (som ølbrygning) eller på basis af en mikroorganisme.

Naturlige enzymer findes i alle levende organismer og dermed også i korn. Enzymer har været anvendt i mere end tusind år til brødbagning - hvedemel og gær indeholder nemlig naturligt enzymer. Enzymerne nedbryder dele af melet til føde for gæren og sikrer dermed hæveprocessen.  

Derfor deklarerer vi ikke enzymer
Bagerienzymer er uvurderlige tekniske hjælpestoffer til bageriindustrien. De virker i bageprocessen og er efter bagningen omdannet til proteiner og derfor ikke at finde i brødene længere. Derfor skal de ikke deklareres.

Ved at tilføre ekstra bageemzymer, forstærkes bageeffekten og en del af stivelsen nedbrydes. Derved bliver brødet bliver mere blødt og kan holde sig længere.

Brødet kan holde sig længere end til holdbarhedsdatoen
Eftersom vi har høje krav til hygiejne, vil du ofte opleve, at brødet kan holde sig meget længe uden at mugne.

Det betyder, at kommer der ikke luft til brødet, vil du kunne opleve at brødet kan holde sig længere end holdbarhedsdatoen. Brødet er pakket i plastikposer for at sikre den bedst mulige holdbarhed samtidig med, at den også er med til at holde på fugten i brødet.

Hvor lang tid kan brød med enzymer holde sig?
Vi har mellem 6 og 8 dages holdbarhed på hovedparten af vores produkter og det er her vi kan stå inde for at brødet har en god kvalitet i forhold til smag, bid og struktur. Fast food-produkter som eksempelvis pølsebrød og burgerboller kan holde sig mellem 21 og 30 dage.

 

Fandt du ikke det du søgte?

Stil dit spørgsmål her